До далеко не завжди вода з центральної мережі, автономного джерела або навіть бутильована, куплена в магазині, відповідає нормативам та безпечна для здоров’я. Та й домашня система фільтрації може підвести, якщо фільтр забитий або пошкоджена мембрана. Якщо виникли сумніви у питній воді, рекомендується перевірити її хімічний склад, визначити наявність забруднень. Для точного аналізу необхідно звернутись до лабораторії. Але є методи, з допомогою яких можна самостійно оцінити основні характеристики. Розглянемо як визначити якість води у домашніх умовах.
Органолептичний метод перевірки якості води
Насамперед слід оцінити зовнішній вигляд, запах і смак води. Для цього знадобиться чиста прозора скляна ємність – склянка або баночка. Якщо ви зібралися перевірити якість води під крана, то перед тим, як наповнити ємність, дайте струменю протекти секунд 20 під хорошим натиском, щоб в пробу не потрапила відстояла вода.
Зовнішній вигляд
Чиста вода прозора, безбарвна без механічних включень. Мутність, забарвлення, осад свідчать про забруднення. Найбільш поширені такі ознаки:
-
- Низька прозорість, білий колір свідчать, що у воді розчинені гази.
- Слабкий сірий відтінок говорить про надлишок марганцю.
Відтінки від жовтуватого до бурого, іржаві пластівці – ознака присутності заліза.
Про наявність заліза також можна судити, якщо вода при нагріванні набуває червоного відтінку.
>Запах
Вода з мережі центрального водопостачання зазнає знезараження і тому часто пахне хлором. Це запах випаровується, якщо дати воді відстоятись або закип’ятити її.
Про хімічне забруднення джерела говорить запах полімерів, бензину та інших хімічних речовин. Таку воду не можна пити навіть після кип’ятіння. Пластиком може пахнути вода, якщо несумлінний виробник використовує неякісну тару.
Якщо у воді присутня органіка, що розкладається, виникає запах гнилі, затхлості, сірководню. Зацвісти може і вода у пластиковій тарі, якщо вона довгий час стоїть на сонці і в неї потрапили мікроорганізми.
Для більш ефективного виявлення забруднень запахом холодну воду рекомендується нагріти до 20°С. Якщо сторонніх запахів немає, нагрівають пробу до 60°С на водяній бані. При нагріванні запахи стають інтенсивнішими, і їх простіше розпізнати. Цей метод використовують для визначення запаху питної води згідно з ГОСТом.
Смак
Якщо до кольору та запаху води немає особливих нарікань, її можна спробувати до смаку. У чистої води смак нейтральний. Виражені смакові відчуття свідчать про наявність певних сполук.
- за наявності у воді сполук заліза вона набуває металевого смаку;
- при підвищеному вмісті мінеральних солей смак води стає солонуватим;
- гіпс надає воді солодкуватий смак;
- при підвищеному вмісті сульфату магнію вода гірчить;
- лужні з’єднання викликають легке пощипування слизових ротової порожнини.
Точний хімічний склад можна визначити лише у лабораторних умовах.
Перевірка жорсткості води в домашніх умовах
Жорсткість води – це параметр, що вказує на концентрацію у воді солей лужноземельного металу. Йдеться передусім про кальцію та магнію.
Про високу концентрацію солей жорсткості свідчить:
- солонуватий смак води з неприємним присмаком, можлива легка гіркота;
- білі плями на кахлі, куди потрапляє вода, на кранах та іншій сантехніці;
- білі плями на склі та дзеркалах після висихання бризок, що потрапили;
- наростання відкладень на ТЕНах побутової техніки, дні чайників;
- утворення осаду на дні ємності, де відстоюється вода;
- знижене піноутворення у шампунів, мила, миючих засобів;
- зміна структури тканин після численних прань – матеріал стає грубішим на дотик, оскільки між волокнами накопичуються мікрочастинки осаду.
Використання спеціальних тест-смужок для перевірки якості води в домашніх умовах
Експрес-діагностику допоможуть провести тест-смужки. Воду зазвичай перевіряють за такими параметрами:
- жорсткість;
- водневий показникь (рН);
- активний хлор;
- вміст заліза;
- нітрати;
- нітрити.
Як дізнатися якість води в домашніх умовах за допомогою тест-смужок? Принцип дії простий: смужку занурюють у воду і через деякий час порівнюють її фарбування з колірною таблицею на упаковці. Кожен відтінок відповідає певній концентрації речовини. Нормативи вмісту цих речовин за СанПіН вказані в інструкції до тест-смужок. Наведемо їх тут для основних характеристик питної води:
- нітрати – до 45 мг/л;
- нітрити – до 3 мг/л;
- залізо – до 0,3 мг/л;
- водневий показник (рН) – від 6 до 9;
- хлориди – до 350 мг/л;
- загальна жорсткість – до 7°Ж для централізованого водопостачання, до 10°Ж для нецентралізованого.
Точність експрес-діагностики суттєво поступається повноцінному лабораторному аналізу, але дає можливість оцінити рівень безпеки питної води за вказаними параметрами.
Що робити, якщо якість питної води залишає бажати кращого
Якщо під час перевірки води з крана або автономного джерела виявлено забруднення, рекомендується перейти на купівлю бутильованої води у ємностях 19 літрів у великих компаніях, які працюють із надійними виробниками. Таке рішення має низку переваг:
- доступна ціна порівняно з встановленням та обслуговуванням ефективної системи фільтрації;
- стабільно висока якість очищення;
- Оптимальний для здоров’я мінеральний склад.
Якість та безпека бутлів води 19 літрів, представленої в нашому асортименті, підтверджується сертифікатами.