Куркума з давніх-давен використовується не тільки в кулінарії, але і в медицині. Ця пряність багата на користь і активні сполуки, які дозволяють підтримувати здоров’я організму. Однак, звичайно, ложками куркуму є не найприємніше (і зручне) заняття, тому багато фахівців рекомендують змішувати її з водою, щоб полегшити прийом.
Чи можна вживати цей напій?
Куркума так високо цінується шанувальниками здорового життя за свій насичений біохімічний склад. Однак проблема тут очевидна – ложками куркуму (навіть заради здоров’я) їсти не будеш. На щастя, численні дослідження показали, що при додаванні куркуми у воду більшість активних сполук у першій зберігається. Тому і з’явилося безліч варіації напоїв з додаванням цієї прянощі.
Пити воду з куркумою не тільки можна, а й потрібно, оскільки спеція містить багато корисних компонентів. Існують, звичайно ж, і певні обмеження, але вони стосуються лише деяких пацієнтів, які мають протипоказання до вживання прянощі.
Варто також відзначити, що і куркума, незважаючи на її зовнішню нешкідливість, має свої критичні дозування. Максимально допустимою добовою дозою прянощів, що додається у воду, є 1 ст. ложки. У разі перевищення цієї норми висока ймовірність виникнення побічних реакцій.
Користь та шкода для здоров’я
Найбільшою цінністю куркуми є її насичений активними компонентами складу. До нього входять:
- вітамін С;
- вітамін Е;
- вітамін А;
- вітамін К;
- вітаміни групи В;
- цинк;
- марганець;
- залізо;
- кальцію.
Крім того, куркума містить цінний антиоксидант – куркумін. Він являє собою білкову сполуку, що має протизапальну, бактерицидну та знеболювальну дію.
Для того щоб зарядитися користю, необов’язково озброюватися чайною ложкою і прянощі в чистому вигляді. Можна приготувати цілющий напій, просто змішавши спецію з водою.
Вода з куркумою також має величезну користь, оскільки:
- допомагає скоригувати та відновити обмінні процеси;
- швидше виводить токсини та шлаки;
- знижує рівень «шкідливого» холестерину і не дає утворюватися бляшкам холестерину в судинах;
- зміцнює хрящову тканину та знімає запалення в суглобах;
- нівелює прояв діареї та диспепсії;
- зміцнює імунітет;
- знижує ризик розвитку злоякісної пухлини;
- покращує пам’ять, підвищує концентрацію уваги, працездатність;
- сприяє схуднення та контролю ваги;
- покращує стан шкіри, волосся, нігтьових пластин.
Однак за всіх нескінченних переваг води з куркумою, є у цього напою і свої недоліки. При недотриманні обмежень можливий розвиток побічних реакцій, сила яких варіюється від незначного нездужання до серйозного погіршення самопочуття.
- посилює дію антикоагулянтів, а також цукрознижувальних препаратів;
- за наявності каменів у жовчному може спричинити закупорку проточних каналів;
- сприяє розвитку алергічних проявів особливо чутливих до компонента пацієнтів;
- підвищує матковий тонус та викликає хворобливі спазми.
Протипоказання
Незважаючи на всю користь, куркума таки залишається дуже специфічним компонентом, який підходить далеко не всім пацієнтам. Так само, як і вода з куркумою. Тому перш, ніж включити до свого раціону подібний цілющий напій, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем і ознайомтеся зі списком основних протипоказань:
- патології жовчного міхура;
- хвороби шлунка, кишківника;
- використання протидіабетичних препаратів;
- прийом антикоагулянтів;
- вагітність;
- період лактації;
- алергічна реакція на куркумін;
- вік до 3 років.
Рецепти
За довгий час існування практики вживання води з куркумою з’явилося багато варіацій цього напою. Крім традиційного, використовуються і варіанти з перцем, і варіанти з медом та інші дуже цікаві рецептури. Ми поговоримо про найбільш дієві та популярні рецепти.
Класичний
Пряний, освіжаючий, з легкою гіркуватістю напій, вибравши який ви точно не помилитеся. Готується він дуже просто:
- Фільтровану або бутильовану питну воду (200-250 мл) нагрівають до температури 40-50 градусів.
- Далі в склянку насипають ½ ч. ложки куркуми (краще взяти найбільш свіжу пряність).
- Розмішують склад доти, поки грудочки спеції повністю не розчиняються у воді.
З перцем
Дуже цікава варіація, яка сподобається всім тим, хто любить “гарячіше”. Такий напій допомагає стимулювати роботу травного тракту, розігнати кровотік, тонізувати організм. Для напою підійде традиційний чорний перець, так і білий, і суміш з різних сортів.
Приготування:
Воду у склянці нагрівають до температури 40-50 градусів.
Далі додають у воду ½ ч. ложки куркуми і добре все розмішують, щоб вийшов розчин рівномірного жовтого відтінку без грудочок.
Зверху підсипають дрібку вибраного перцю і ще раз добре все вимішують.
З медом
Ця рецептура дещо відрізняється від тих, що згадувалися раніше. Мало того, що смак такого напою виходить більш солодким, обволікаючим, так ще й додавання і допомагає забезпечити більш швидке розчинення грудочок куркуми.
Приготування:
Змішайте 1 ст. ложку натурального меду з ½ ч. ложкою куркуми.
Компоненти перемішують доти, доки не вийде однорідна та тягуча паста.
Одну склянку фільтрованої води підігрівають до 40 градусів (не більше, оскільки в занадто гарячій воді мед втратить усі свої лікувальні властивості).
Далі додають у теплу воду медову пасту та розмішують до повного розчинення всіх компонентів.
Як правильно пити?
Оскільки вода з куркумою залишається все ж таки лікувальним напоєм, слід дотримуватися деяких правил при його вживанні:
Перед вживанням компоненти ретельно розмішують у волі, щоб на дні ємності залишалося осаду.
Пити воду потрібно повільно, невеликими ковтками.
Напій не можна заготовляти. Його вживають тільки у свіжоприготовленому вигляді і доки вода не встигла охолонути.
Найкраще вживати напій вранці перед їдою або ввечері перед сном. Якщо ви вибрали ранковий годинник, то випивайте воду за півгодини до сніданку.
У перший тиждень вживання води з куркумою не слід перевищувати дозування 1,2 ч. ложки прянощі. Під час другого тижня (якщо жодних симптомів непереносимості не виявилося) можна збільшити кількість прянощів до 1 ч. ложки без гірки.
Приймати воду з куркумою слід курсами. Курс не повинен перевищувати 4 тижні. Перерва між курсами складає 2 тижні.
Якщо ви волієте вживати воду з пряністю на ніч, то найкраще вибирати для цього рецепт з медом. Такий напій допоможе покращити сон та зняти напругу. Останній прийом їжі при такому прийомі повинен відбутися приблизно за 2-2,5 години до вживання води з куркумою.
Куркума є не тільки дуже популярною спецією, що використовується в багатьох кулінарних вишукуваннях східної кухні. Вона є ще й насиченою користю компонентом, який багато хто застосовують у народній медицині. Найчастіше куркуму змішують із водою. Такий напій допомагає не лише запобігти розвитку багатьох патологій, а й нормалізує роботу організму та дозволяє зберегти здоров’я довгі роки.